Aşamalı kamp, Orlando ve Ligurya dersi: “Bir oyun planı olmadan kaybedersiniz, dolayısıyla alternatif oluşturulamaz”

Sezai55

New member
Az önce yaşadığı seçim kampanyasıyla ilgili olarak “çok güzel bir maceraydı” diyor Andrea Orlando. On yıldır solun her şeyini veya hemen hemen her şeyini kaybettiği Liguria'da solu zafere döndürmeye çok yaklaşan cumhurbaşkanı adayı, dört günlük sessizliğin ardından konuşmaya geri dönüyor. Dem vekili, memleketi Spezia ile Roma arasında geçen, “çok az oyla, ancak şu anda yüzleşemeyeceğimiz nedenlerle” gelen bir yenilginin yaralarını sarmak için faydalı olan “düşünme” için bir duraklama olduğunu söylüyor. Dün dem sekreteriyle nerede tanıştı? Elly Schleinve gelecekteki seçimler açısından nereden Cumhuriyetşöyle açıklıyor: «Bu noktada zamanımın çoğunu bölgeme ayırma kararım geri döndürülemez. Bunu hangi formülle yapacağımı anlamak için zamana ihtiyacım var.”

Orlando hangi anlamda geleceğiyle ilgili ne yapmaya karar verdi?

“Sorun benim geleceğim değil, hâlâ hayati önem taşıyan ve sandık başına gidenlerin neredeyse yarısını ikna eden bir mücadeleyi sürdürmek için en iyi yapının ne olduğunu anlamak. Partinin sekreteri ve liderlik grubunun bir kısmıyla zaten tanıştım, Ligurya partisiyle ve bu kampanyada bana yardımcı olan tüm insanlarla da aynısını yapacağım ve beni destekleyenlerle anlaşmaya çalışacağım. Aday olduğumda verdiğim sözü kesinlikle tutacağım: Çalışmamın merkezini bölgemde oluşturulan iktidar sisteminin üstesinden gelme mücadelesine adamak ve seçimlerin sonucu bunun bir kazanan olduğunu gösteriyor.”

Hangi temelde karar verecek?

«Bu saatlerde iki karşıt yönde birçok talep görüyorum, pek çok kişi benden bu alanda doğrudan bir taahhütte bulunmamı istiyor, pek çok kişi de sekreterden başlayarak Oda'da kalmamı istiyor. Memnunum, bunlar yaptığımız işi takdir eden, Marco Travaglio'nun söylediğinden daha az uzun yıllar siyasetin içinde bulunup iyi insan olarak kalabileceğinizi gösteren itibar belgeleri. Haberlerin öğrettiği gibi anti-siyaset adına kurumlara girip kısa bir süre sonra kendinizi düşmana teslim edebilirsiniz.”

Bölge yarışmasındaki yenilginin gerçek sebebini anladınız mı?

«Siyasi önerimizde sınırlamalar olması mümkündür, ancak bunları en iyi şekilde yargılayamam. Harika bir seçim kampanyası vardı ama daha uzun süreceği halde sadece bir ay sürdü. Kamptaki siyasi güçler arasındaki ve siyasi güçler içindeki ilişkilerde de bir dizi sorunun başımıza geldiğini çok iyi biliyoruz.”

Adaylığının seçimine işaret edenler var. Bazıları için o, M5 seçmenlerinin oy veremeyeceği kadar Demokrat Parti'ye benziyordu.

“Aylardır, daha fazla birleştirici aday ortaya çıkarsa onları destekleyeceğimi tekrarladım. Ancak Ligurya'lı bir Todde bulamadık ve eğer onu tespit etmiş olsaydık, onu desteklemekten en mutlu kişi ben olurdum. Luca Pirondini'nin adaylığı, çok iyi bildiğimiz gibi, M5'ler tarafından çok geç öne sürüldü, taktiksel bir anahtarla gerekçelendirildi ve koalisyonda benimkinden daha az birleştiriciydi. Bu kampanyada sahip olduğumuz mükemmel ilişkiye rağmen profilimin tüm M5 topluluğunu ikna etmemiş olması mümkündür, ancak bazı düşünceler üzerine uygulanabilir olmasa bile yalnızca tek bir olası çözüm görüyorum.”

Yani?

«Belirli bir teoreme göre, sorunu çözmenin tek yolu her zaman M5'lerden birini aday göstermek olacaktır, ancak bu bana pek parlak bir çözüm gibi görünmüyor. Konu başka ve geleceğimizle ilgili. Koalisyon oluşturmak için tarafların aynı kişiyi desteklemesi yeterli değil, ülke ve bölgelere yönelik yapılandırılmış bir projeye de ihtiyaç var. Burada tüm merkez sol adaylar için yeniden ortaya çıkan sorunun bedelini ödedik: oyun planındaki belirsizlik. Ligurya olayının ötesinde zamanında ele alınmazsa belirleyici olma riski taşıyan bir konu.”

Roma'daki kısa devreler onun seçim yarışına ne kadara mal oldu?

«Sorunlar çoğunlukla Romalıydı, ama hepsi Roma değildi. Aktivizm Liguryalıydı ama sadece Liguryalıydı: Bölgede kampanya yürüten tüm ulusal liderleri düşünelim. Bu macera bize büyük bir seferberlik kapasitesinin yanı sıra, batıyı düşünün, ya da küçük belediyeler gibi bölgenin belirli köşelerinde örgütlenme ve mevcudiyet sınırlamalarını da anlattı.”

Seni en çok ne kızdırdı: Roma fibrilasyonları? Schlein Conte'yi yönetmekte zorluk mu çekiyor? M5'ler mi?

«Sinmiyorum, Liguria'ya mal olan dinamiklerin alternatif bir ülkenin inşasını engellemesinden endişe ediyorum. Elbette bir partinin kurucusunun bir gece önce onu yok etmek istediğini söylemesi, bazı oyların onu harekete geçirmesine neden olmuş olabilir. Kimseyi kriminalize etmek istemiyorum, hele M5'leri, sadece bazı pasajların her şeyi daha da zorlaştırdığının altını çizmek istiyorum. Lombardiya'daki oylamanın arifesinde Grillo'nun M5'lerde söylediği şeyleri Berlusconi Forza Italia'da söyleseydi ne olurdu bir düşünün.”

Conte ve Grillo arasındaki düello günü mü daha zordu, yoksa Grillino'nun IV'teki ültimatomunun günü mü?

«Listelerin sunulduğu gün bile kötüydü; yalnızca siyasi bir gücün dışlanması ve dolayısıyla listeden vazgeçilmesi nedeniyle değil, yine de olasılıklar arasına konabilecek bir çözümdü. daha ziyade bu pozisyonun şekillendiği zamanlar ve yollar nedeniyle, bir hafta önce kabul edilebilir olanın neden bir sonraki hafta artık kabul edilemez olduğunu açıklamayı zorlaştırıyor”.

Peki Ligurya'daki oylar özellikle Demokrat Parti'ye ne söyledi?

“Zaten bilmediğimiz bir şey yok. Koalisyon kurma süreci olmadan bu hükümetin zorluklarından ve bariz sınırlamalarından faydalanmak zorlaşıyor. Umarım bundan sonraki bölgesel oylamalara ders olur ve geleceğe faydalı olur. Bardağın dolu kısmına baktığımızda bu bölgede 4 yılda yüzde 15 puan toparlandı” dedi.

Bu veriler, Ceneviz belediye seçimleri gibi Ligurya'daki bir sonraki zorluklar için başlangıç noktası mı?

“Cenova konusunu çok hızlı bir şekilde tartışıp karara bağlamamız gerekiyor. Sağda bir aday var, Bölge yarışmaları hızlı davrandığınız sürece kazanabileceğinizi söylüyor. Mayıs'tan Ağustos'a kadar olduğu gibi takılıp kalmayın. Bize dersin verildiğini söyleyebilirim.”

Bu seçim kampanyasından yanınızda ne getireceksiniz?

«Bu ayların en güzel anı, Cenova ve Spezia'daki kapanışlar: Etrafımda, en azından nasıl algılandığım açısından, beklemediğim bir sıcaklık hissettim. Saygın bir şahsiyetin ortaya çıkması ancak empatisinden ziyade becerisinden dolayı beni mutlu etti. İnsanlar rakibimin bana anlatmaya çalıştığı şeyle gerçekte nasıl olduğum arasındaki farkları anladılar. Bunu anladılar.”