Arguvan’da çerezlik kabak hasadına başlandı

KripTon

Member
Malatya’nın Arguvan İlçesi’nde çerezlik kabak hasadına başlandı. Çerezlik kabak hasadına başlanması niçiniyle program düzenlendi.

Tarım ve Orman Vilayet Müdürlüğü tarafınca hazırlanan “Nadas Alanlarında Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında ekilen kabakların hasadı için yetkililer ve üreticiler tarlada bir ortaya geldi.

2021 yılı içerisinde uygulanmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafınca Tarım Yerlerinin kullanmasının Aktifleştirilmesi Yatırım Projesi çerçevesinde çalışma başlatıldı. Tarım ve Orman Vilayet Müdürlüğü tarafınca hazırlanan “Nadas Alanlarında Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği” Projesiyle 4 Mayıs 2021 tarihinde tohum dağıtımı ve ekim faaliyeti gerçekleştirilen çerezlik kabakların İ vilayet ve ilçe müdürlükleri tarafınca denetim ve takipleri yapıldı.

Hasat öncesi iştirakçilere ve basına proje ile ilgili bilgiler veren Tarım ve Orman Vilayet Müdürü Tahir Macit “Proje ile İlimiz Arguvan İlçesine bağlı mahallelerde çerezlik kabak yetiştiriciliği yapılarak, yeni eser çeşitleri ile üreticiler buluşturuldu. Vilayet ve ülke iktisadına katkı sağlanması, bölgede boş bırakılarak atıl durumda bulundurulan yahut nadasa bırakılan topraklarda çerezlik kabak yetiştiriciliği ile üreticinin gelir düzeyinin yükseltilmesi, tekniğine uygun üretim modeli ve ziraî mekanizasyon ile girdi maliyetlerinin azaltılıp, karlılık artışının sağlanması ve ilimiz tüketici taleplerinin yerelde sağlanması hedeflenmiştir” tabirlerini kullandı.

Macit, çiftçilerin gelirlerini arttırmak için alternatif eser diktirmeye devam edeceklerini belirterek, “Arguvan İlçemiz geniş ve susuz tarım topraklarına sahiptir. İlçede tarlayı nadasa bırakma kültürü hayli yaygın, arazi bir yıl ekiliyor, bir yıl boş bırakılıyor. Toprakların boş kalmaması için Tarım Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün yüzde 100 dayanağıyla çiftçilerimize tohumları dağıttık. Çok kurak geçmesine karşın kabak eken çiftçilerimizin yüzü güldü. Çiftçilerimiz, yerlerini nadasa bırakmaktansa, besin elementleriyle toprağı zenginleştirerek her yıl nizamlı ekiliş yapabilir. Çiftçinin bir yıl tahıl ektikten daha sonra ardından kabak ekmesini teşvik ederek yerden her yıl sistemli gelir elde edilmesini sağlamak istiyoruz. Gelecek yılda da projeyi bu ilçemizde uygulamaya devam ettirmeyi ve bin dönüm alanda kabak çekirdeği ekilmesini planlıyoruz. Projemizin ve hasadın güzel ve bereketli olmasını diliyorum” dedi.

Projeye, Arguvan İlçesi İsaköy, Dolaylı, Tarlacık, Morhamam, Eymir, Asmaca, Çavuş, Kızık, Üst Sürmeli ve Karahüyök Mahallelerinde Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Bilgi Sistemine Kayıtlı 16 üretici ile yaklaşık 620 dekar alanda Mayıs ayının birinci haftasında ekim yapıldı. Tarım ve Orman vilayet ve ilçe müdürlüklerince denetim ve takipleri yapılan projede kabak bitkisinin hasadına başlanıldı.

Proje kapsamında ekimi yapılan 500 kilogram tohumluğun tamamı Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinden karşılandı. Ekim, bakım ve hasat süreçleri üreticiler tarafınca karşılandı.

Tarım ve Orman Vilayet Müdürlüğü tarafınca projede kullanılmak üzere Pnömatik Ekim Mibzeri ve Kabak Hasat Makinesi temin edildi. – MALATYA