AK Parti Kırıkkale Milletvekili Can’dan MKE argümanlarına yanıt: Dünya silah devleriyle rekabet edecek

Eftal

Global Mod
Global Mod
AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, 100 yıllık kurum olan Makina ve Kimya Sanayisi (MKE) Kurumu’nun, istihdamın artmasına paralel olarak 1980’li senelerda tepe yaptığını lakin emek ağır modernize edilemediği için günümüzde önemli istihdam kaybına uğradığını söylemiş oldu.

Kendisinin de bir devir MKE mensubu olduğunu söyleyen Can, “Çırak Okulu’na 1984’te girdim, 1986’da mezun oldum ve Kırıkkale Silah Fabrikası’nda emekçi olarak başladım. O tezgahların içinde çalışmış, liseyi dışarıdan bitirmiş, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitiren bir kardeşiniz olarak söylüyorum, bu kurum epey değerli, stratejik, yerli ve ulusal bir kurum.” sözlerini kullandı.

MKE’nin, savunma endüstrisinin temel taşı olduğunu vurgulayan Can, “MKE’nin anonim şirket olmasını düzenleyen kanun teklifimizle, mevcut işçimizin tırnağına ziyan gelmeyecek bir düzenleme yapılacak.” dedi.

“MKE AŞ, dünya silah devleriyle rekabet edecek”

Düzenlemeyi istismar eden açıklamalar yapıldığını tabir eden Can, şunları kaydetti:

“MKE şu anda aslına bakarsan özelleştirme kapsamında, her an özelleştirilebilecek bir durumda. Buna bir kanun çıkarmaya da gerek yok. Lakin ‘MKE, stratejik bir kurumdur. Dünya silah devleriyle rekabet edebilecek bir düzeye kavuşturmamız lazım. Devletin bütün imtiyazları devam etsin lakin KİT olması hasebiyle kısıtlarından, prangalarından da kurtulsun, özel teşebbüs mantığıyla da çalışsın. Özelleştirilemesin lakin özel bölüm mantığıyla bir anonim şirket biçiminde rahat, elastiki imkanlara kavuşabilsin.’ diye bu kanun teklifi getirildi. Sonuç prestijiyle kanun teklifinin ‘Muafiyetler’ başlıklı unsurunda, yeni kurulacak MKE AŞ ile şirkete ilişkin olan iştirakler, Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun’dan muaf tutuldu. Lakin dışarıda ‘MKE özelleştirilecek’, ‘MKE satılıyor’, ‘MKE Katarlılara peşkeş çekilecek’ halinde bilgi kirliliği oldu. Bunlar gerçek değil. MKE özelleştirilemez, kanun teklifinin gayesinde da özelleştirme yok. İnşallah kanun teklifi, TBMM Genel Heyetinde, milletvekillerinin takdiriyle geçtikten daha sonra Cumhurbaşkanımız yürürlüğe koyduğunda MKE AŞ, artık dünya silah devleriyle rekabet edebilecek türel alt yapıya kavuşan bir şirket olacak.”