ABD’li yetkili: Ukrayna’nın saldırısı karşı saldırının bir parçası gibi görünüyor: canlı güncellemeler

BenMelek

New member
ODESA, Ukrayna — Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy Perşembe günü, Dnipro Nehri üzerindeki bir barajın yıkılmasının ardından ve felakete “açık ve hızlı bir küresel tepki” çağrısı yaptıktan sonra kurtarma çabalarının hız kazandığı selden etkilenen Herson bölgesini ziyaret etti .

Salı günü erken saatlerde Kakhovka Barajı’nda meydana gelen patlama, nehrin yukarısındaki bir rezervuardan nehirden aşağı akan bir su sağanağı göndererek Ukrayna kontrolündeki Herson kentinin çoğunu ve Dnipro Nehri’nin iki yakasındaki düzinelerce yerleşim yerini sular altında bıraktı. nehir Rusya ve Ukrayna tarafından kontrol edilen bölge.

Zelenskyy, haber uygulaması Telegram’da yaptığı açıklamada, kurtarıcılara teşekkür ederek, “İnsanların sular altında kalan bölgelerden tahliye edildiği bir sınır kapısını ziyaret ettim” dedi. “İşimiz hayatı korumak ve insanlara elimizden geldiğince yardım etmek.”

Ukraynalı bölge yetkilileri, Perşembe sabahı itibariyle Herson bölgesindeki ortalama sel seviyesinin 18 fitten fazla olduğunu belirterek, 11.000 mil karelik bir bölgede yaklaşık 230 mil karenin sular altında kaldığını da sözlerine ekledi.

Taşkınlar, bir nehrin taşarak evleri ve işyerlerini sular altında bırakmasıyla Mykolayiv bölgesine sıçradı. Mykolaiv bölgesi polis şefi Serhiy Shaikhet yaptığı açıklamada, Vasylivka köyünden 53 yaşındaki bir adamın selde hayatını kaybettiğini söyledi.

Ukrayna’nın Herson’daki bölgesel askeri idaresinin başkanı Oleksandr Prokudin, sualtı alanının yüzde 32’sinin Ukrayna kontrolündeki batı kıyısında ve yüzde 68’inin Rusya kontrolündeki doğu kıyısında olduğunu söyledi.

Rusya devlet haber ajansı RIA Novosti’nin bildirdiğine göre, barajın sınırındaki işgal altındaki Nova Kakhovka kasabasında Ruslar tarafından atanan yetkililer selde beş kişinin öldüğünü söyledi. Yetkililer, Rus topraklarında düzinelerce kişinin daha hastaneye kaldırıldığını, ancak kayıpların tam boyutunun sel gerileyene kadar birkaç gün içinde bilinmeyebileceğini söyledi.

Dnipro Nehri, bölgenin bazı kısımlarında Rus ve Ukrayna güçleri arasında bir ayrım hattı oluşturuyor ve yetkililer ve yerel halk, Rusların nehrin karşı kıyısına yaptığı bombardımanın insani yardım çabalarını engellediğini söyledi.

Çarşamba günü, Bay Zelenskyy sellere “açık ve hızlı bir küresel yanıt” çağrısında bulundu ve uluslararası kuruluşları “harekete geçememekle” eleştirdi.

Telegram’da konuşan Zelensky, “Her ölüm, mevcut uluslararası mozaiğe, artık hayat kurtarma alışkanlığı olmayan uluslararası kuruluşlara karşı bir iddianame oluşturuyor” dedi.

Sakinleri, Herson’da sular altında kalan bir mahalleden botla tahliye edildi.Kredi…Haberler için Mauricio Lima

Barış zamanlarında, uluslararası yardım kuruluşlarının, Şubat ayında Suriye ve Türkiye’de meydana gelen ölümcül depremlerden sonra yaptıkları gibi, hızla harekete geçmesi ve yardım çabaları düzenlemesi alışılmadık bir durum değil. Ancak bir savaş bölgesinde yardım sağlamak çok daha karmaşıktır.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi Twitter’da dedi Çarşamba günü örgüt, Ukrayna’daki ekiplerinin selden etkilenenlere yardım etmek ve tahliye etmek için “24 saat” çalıştığını ve insani yardımın desteklenmesi için neler yapılabileceğini değerlendirdiğini söyledi.

Yerel sakinler, Salı günü erken saatlerde barajın aşılmasından bu yana, sel bölgesinde Ukrayna kontrolündeki bölgeye yönelik yoğun bombardımanın devam ettiğini söyledi. Bazıları bombalanan bölgeden kaçtığını bildirdi. Prokudin, Salı günü Ukrayna’nın bölgedeki Rus havan topları, topları, füze sistemleri, dronları, tankları ve uçaklarından 353 mermi kaydettiğini söyledi.

Perşembe günü Ukraynalı yetkililer, 100’den fazla çocuk da dahil olmak üzere yaklaşık 2.200 kişiyi Herson sel ovasından tahliye ettiklerini ve dokuz tahliye noktası kurduklarını söyledi. Bununla birlikte, devlet kurtarma servisi mayın ve patlamamış mühimmatın sel nedeniyle savrulma tehlikesi konusunda da uyarıda bulundu.

Rusya’nın devlet haber ajansı Tass, Telegram’da Kremlin tarafından bölgedeki yetkililere atıfta bulunarak, nehrin Rusya’nın elindeki tarafında Perşembe günü itibariyle yaklaşık 4.500 kişinin tahliye edildiğini söyledi. Güvenli bir yere götürülen toplam insan sayısı, Ukrayna’nın sel nedeniyle risk altında olduğunu tahmin ettiği, Dnipro Nehri’nin her iki yakasında yaşayan yaklaşık 41.000 kişinin yalnızca bir kısmı olmaya devam ediyor.

Çarşamba günü Bay Zelenskyy ile konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin Ukrayna’ya “çok hızlı” insani yardım göndereceğini söyledi.

Aurelia Breeden ve David Kurkovskiy raporlamaya katkıda bulundu.