300 akreple başladı, gayesi yurt dışına zehir satmak

KripTon

Member
Malatya’da yaşayan Ferhat Alaca kanser hastası yakınının tedavi sürecinde ismini birinci kere duyduğu akrep zehrini, hasta yakınını kaybettikten daha sonra kendi üretmeye başladı. Akrep beslemeye başlayan ve aldığı müsaadeyle akrep zehri üretim tesisi kuran Ferhat Alaca, artık ise akreplerinin sayısını 30 bine ulaştırmaya çalışıyor. Alaca, çoğaltacağı akreplerin zehrini ise gramı 8 bin 500 dolardan yurt dışına yurt dışına satmayı planlıyor.

Malatya’da 34 yaşındaki Ferhat Alaca, 2015 yılında kanser hastası bir yakını için gereken akrep zehrinin bulunması ve hasta yakının ölmesinin akabinde akreplere merak duymaya başladı. Akrep beslemeye başlayan ve zehrin uygun bir yarar kapısı olduğunu fark eden Alaca, gerekli müsaadeleri alarak Yeşilyurt ilçesinde akrep zehri üretim tesisi kurdu. Tabiattan topladığı 150 kara ve 150 sarı akreple akrep zehri üretim tesisi kuran Alaca, tesisinde 1 biyolog ve 2’de bakıcıya iş verdi. Bakarken bile birfazlaca insanın içini ürküten akreplerin sayısı 6 yıl içerisinde 5 bini buldu. Alaca, kurduğu üretim tesisini vatandaşların garipsediğini ve 30 bin gayesine ulaştığı vakit gram fiyatı 8 bin 500 dolar olan akrep zehrini yurt dışına satmayı planladığını söylemiş oldu.

“Akrep de mi beslenir diyen hayli oluyor”

Tesisin sahibi Ferhat Alaca, müteahhitlik yaptığını ve merak üzerine başladığı akrep zehri üretim işini etrafındakilerin garipsediğini belirterek, “Normalde inşaat işiyle ilgileniyorum müteahhitlik yapıyorum. Hobi olarak başladım. Yaklaşık 6 yıldır akrep besliyorum. Akrep beslemeye bir tesadüf bir merak üzerine başladık. Bir hastaya akrep zehri lazım oldu o biçimde onun üzerine başladık. Niçin bu biçimde bir iş olmasın ki Türkiye’de Malatya’da. bu biçimde akrep zehri bulunmadığı için alınmadı. Akrep zehri bulunmadı kısa vakit daha sonra hasta öldü. Çok bilinmedik bir iş olduğu için. daha sonrasında merak ettik. Evvel hobi emeliyle başladık. daha sonrasında profesyonel bir biçimde müsaadelerini aldık. Şu an 5 bin akrebimiz var. Şu an burada çalışan biyoloğumuz, veterinerimiz, iki tanede çalışan bakıcımız var. Şu an için kar yok. Yalnızca üretiyoruz hayvanı. Aşikâr bir sayı düşünüyoruz satmak için. Bir de pandemiden dolayı görüşme yaptığımız lakin ulaşamadığımız şahıslar var özelikle yurtharicinde. Maksadımız şuan 30 bin fakat 1 milyon tanelik tesis kurulmuş şuan. Akrep de mi beslenir diyen epey oluyor. Çok garipsiyen var” dedi.

Gramı 8 bin 500 dolar, 30 bin adetten daha sonra satacak

Akreplerin periyot devir kendilerini ısırdığını ve 30 bin adet sayısına ulaştıktan daha sonra gram fiyatı 8 bin 500 dolar akrep zehrini satmayı hedeflediklerini belirten Alaca, “Dönem periyot ısırıyor. Yani dikkatli olduğumuz için bunun birinci ısırığı fazlaca da zehirli değil. El uyuşması yada ısırdığı yerlerde uyuşmalar oluyor fakat bunun ikinci ısırması aslında hayli daha kuvvetli. Ona müsaade vermiyoruz. Türkiye’de iki üç yerde akrep zehri üretim tesisi var diye biliyorum. Bu zehirleri aslında dünyada Fransa takip ediyor. Andırektanus Akrebi çeşidinin zehir fiyatı gramı 8 bin 200 dolar, Leirus Akrebi fiyatı da 8 bin 500 dolar. 30 bin adetten daha sonra zehir satışına başlamayı hedefliyoruz” dedi.

“Akreplere şu an ben bakıyorum ve akrep bakıcısıyım”

Akrep zehri üretim tesisinde bakıcı olarak çalışan Murat Şahin, mesleğini garipsiyenler olduğunu ve yaptığı işin tehlikeli olduğunu belirterek, “Şu anda buradaki akreplere bakıyoruz. Günlük rutin olarak yem su ve hastalık olarak onları takip ediyoruz. Akreplere şu an ben bakıyorum ve akrep bakıcısıyım. Mesleği kesinlikle garipsiyen oluyor lakin bir biçimde alıştırıyoruz onları da. Tehlikeli lakin biz eğitimini aldığımız için bir düşünce hayatıyoruz, şu an alıştık” sözlerini kullandı.

“Ayrı başka kaplarda kimileri koloni halinde besleniyorlar”

Akrep zehri üretim tesisinin biyoloğu Eren Arslan, hayvanların farklı başka kaplarda koloniler halinde beslendiğini tabir ederek “Haftalık ve günlük hayvanların rutin bakımından Murat abi sorumluydu. Bende günlük olarak hayvanların sağlıyla ilgileniyorum. Bu hayvanlar hepsi başka farklı kaplarda kimileri koloni halinde besleniyorlar. Günlük bakımlar yapılıyor. Suları veriliyor. 150’şer adet akreple başlamıştık. Bu hayvanları üreterek şuan elimizde 5 bin adet hayvanımız var. Daha da fazla üretip bu zehri satarak ülkemize döviz girişi yaparak katkıda bulunmak istiyoruz. Gram fiyatımız biz belirlemediğimiz için yurtharicindeki fiyatlardan bahsediyoruz biz. Ne vakit satış olursa biz de net bir fiyat verebiliriz bu biçimde. Burası tesis olarak geçiyor. esasen ruhsatlandırmalar Tarım ve Orman Bakanlığından yapıldı” formunda konuştu. – MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı