2019’da istifa eden Cezayir eski Cumhurbaşkanı Buteflika ömrünü kaybetti

KripTon

Member
NTV’yi toplumsal medyadan takip edin

Cezayir
‘de, eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika hayatını kaybetti.

Mevt haberi Cezayir Cumhurbaşkanlığı tarafınca yazılı açıklamayla duyuruldu. Lakin açıklamada Buteflika’nın vefat sebebi ve cenaze merasimine dair detaylar verilmedi.

İç savaşın akabinde 1999’da nazaranve gelen Buteflika, 2015 yılında geçirdiği kısmi felç ve makûs giden sıhhatine karşın ülkeyi yönetmeye devam etmişti. Buteflika’nın, Şubat 2019’da beşinci periyot için bir daha cumhurbaşkanı adayı olması, ülkede protestoların fitilini ateşlemişti. Abdulaziz Buteflika protesto dalgası kararı nisan 2019’da bakılırsavi bırakmıştı.

‘ÖZÜR’ MEKTUBU

çabucak sonrasında halkından özür dileyerek bağışlanma isteğinde bulunan Buteflika, veda mektubunda şu tabirleri kullanmıştı:

“Artık sorumluluk makamından ayrılıyorum. Cumhurbaşkanlığından sizlere son mektubumu iletmeden ayrılmamam gerekiyordu. Siyasi hayattan sizinle ortamızda aralıklar varken ayrılmak istemedim. Zira bu uzaklık hiç bir ayrımcılık yapmadan tüm Cezayirlilerin hizmetçisi olma konusundaki dikkatime karşın bilmeden işlediğim kusur ve yanılgılar karşısında sizden af dilememe mahzur olurdu.”

Buteflika, veda mektubunda “Ben de bir beşerim ve yanılgılardan arınmış değilim. Sizlerden kelamlı olarak ya da fiilen işlediğim kusurlar karşısında özür ve bağışlanma talep ediyorum.” tabirlerine yer vermişti.

Siyasi hayattan ayrıldığı için üzgün olduğunu fakat ülkenin geleceği konusunda telaşlı olmadığını aktaran Buteflika,

“Bugün (istifayla) kolay bir vatandaş olmam, Cezayir’in 21. yüzyıla evvelkilerden epey daha uygun bir biçimde girmesine verdiğim katkılardan gurur duymama mahzur değil” diyerek gençlerin ve bayanların siyasi hayatta, diplomaside ve idare takımlarında yer alması için titizlik gösterilmesini talep etmişti.

22 Şubat 2019’da çekilen bu fotoğrafta Cezayirli göstericiler, Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika’nın fotoğrafının bulunduğu büyük bir reklam panosunu yırtıyor

BUTEFLİKA’YI İSTİFAYA GÖTÜREN PROTESTOLAR

Cezayir’de 1999 yılından istifa ettiği 2019’a kadar ülkede dört periyottur Cumhurbaşkanlığı misyonunu yürüten Abdulaziz Buteflika’nın, önemli sıhhat problemlerine karşın beşinci devir için adaylığını açıklaması ülkede protestolara niye olmuştu.

Gelen reaksiyonlar üzerine Buteflika, 11 Mart’ta yaptığı sürpriz bir açıklamayla 18 Nisan’da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerini ertelediğini, adaylığını geri çektiğini ve idarede kapsamlı değişiklikler yapılacağını duyurmuştu.

Cezayir sokağı ve muhalefet, Buteflika’nın adaylıktan çekilmesini birinci başta memnuniyetle karşılamış lakin seçimlerin belgisiz bir tarihe ertelenmesi Cumhurbaşkanı’nın bakılırsav müddetini “ucu açık bir biçimde uzatma hamlesi” yorumlarını birlikteinde getirince protestolar devam etmişti.