10 ülke dini özgürlükler konusunda ABD’nin “özel tasa ülkeleri” listesinde

KripTon

Member
ABD’nin Memleketler arası Din Özgürlüğü Yasası kapsamındaki yıllık Dini Özgürlükler Raporu yayımlandı.

Blinken, rapora ait yaptığı yazılı açıklamada, dünyanın bir epey yerinde, hükûmetlerin yalnızca hayatlarını inançlarına göre yaşamaya çalıştıkları için kimi kısımlara yönelik tacizin, tutuklamaların ve tehditlerin devam ettiğini belirterek, “Bu idare, bu insan hakkını ihlal edenlerle ve suiistimal edenlerle yüzleşmek ve bunlarla uğraş etmek de dahil olmak üzere, her bireyin din yahut inanç özgürlüğü hakkını desteklemeyi taahhüt ediyor.” tabirini kullandı.

Her yıl makul ülkeleri özel dert ve özel izleme listesine aldıklarını hatırlatan Blinken şunları kaydetti:

“Bu yıl Myanmar, Çin Halk Cumhuriyeti, Eritre, İran, Kuzey Kore, Pakistan, Rusya, Suudi Arabistan, Tacikistan ve Türkmenistan’ı ‘sistematik, süregelen ve müthiş dini özgürlükler ihlallerine’ giriştikleri yahut bunlara müsamaha gösterdikleri için ‘özel telaş ülkeleri’ olarak belirliyorum. Ayrıyeten Cezayir, Komorlar, Küba ve Nikaragua’yı ‘din özgürlüğünün önemli biçimde ihlal edilmesine’ karışan yahut bunlara müsamaha gösteren hükûmetler niçiniyle ‘özel izleme listesi’ne alıyorum. Son olarak Eş-Şebab, Boko Haram, Heyet Tahrir el-Şam, Husiler, DEAŞ, Büyük Sahra DEAŞ’ı, Batı Afrika DAEŞ’i, Cemaat Nasr al-İslam vel-Müslimin ve Taliban’ı ‘özel ilgi örgütleri’ olarak isimlendiriyorum.”

Dünyada din özgürlüğüne yönelik sınmaların yapısal ve sistematik olarak kökleştiğini ve dünyanın her yerinde bunu görmenin mümkün olduğunu belirten Blinken nefreti, hoşgörüsüzlüğü ve zulmü statüko olarak kabul etmek istemeyenlere global olarak dayanak verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Blinken, “Tüm hükûmetlere maddelerindeki ve uygulamalarındaki eksiklikleri gidermeleri ve suiistimallerden sorumlu olanların hesap verebilirliğini artırmaları için baskı yapmaya devam edeceğiz.” sözünü kullandı.